Man blir lyckligare om man engagerar sig helhjärtat...

 

Jag har just suttit och arbetat med en predikan inför söndagen som kommer, och tiden bara försvinner när jag gör det.

Har du känt det så någon gång? Tiden susar förbi.

Ibland upplever man det precis tvärt om. Tiden vill bara inte röra sig framåt utan den står nästan stilla och bara segar sig fram.

Visst är det märkligt att man kan uppleva tid på så olika sätt?

I sin bok ”The Law of happiness” talar Henry Cloud om det här.

Bibeln säger att: det engagerade livet är det goda livet. Gång på gång säger Bibeln att vi ska göra det vi gör av hela vårt hjärta, helhjärtat.

Och det betyder att när vi är engagerade i det vi gör, har en koppling till det vi sysslar med, då blir vi lyckligare som människor och tiden bara försvinner när vi håller på.

Det är de stunder då man önskar att det fanns mer tid till att göra det vi gör, istället för tvärt om.

Bibeln kallar den här typen av engagemang för att göra något helhjärtat.

Det är då man ger sig hän och är ”all in” i det man gör.

Forskningen kring vad det är som gör människor lyckliga kallar det här för ”Flow”

och menar att det är det helhjärtade engagemanget i en aktivitet som tar oss till en annan nivå av existens.

En forskare som heter Csikszentmihalyi kallar ”Flow” för  de upplevelser som människor gör av att tiden flyger förbi då timmar verkar glida förbi på några korta minuter. Och tidsuppfattningen förändras.

Men Flow händer inte när som helst eller hur som helst.

C menar att det vi gör när vi upplever Flow måste både vara en utmaning för oss och samtidigt något om vi kan klara av.

Vi behöver vara djupt engagerade och involverade och också ha lite kontroll över det vi gör. Och sedan behöver vi förlora oss själva och vår tidsuppfattning. Aktiviteten  upptar hela vår varelse och det är då som vi  upplever Flow.

Det är precis det Bibeln talar om när den beskriver ett helhjärtat liv vad det gäller alla möjliga delar av livet.

Gud vill inte att vi slösar vår tid utan att vi gör saker som betyder något både för oss själva, andra människor och Gud. Då får våra liv mening.

Henry beskriver det så bra i sin bok.

”As I read the accounts of people in the flow experience, I always think that the timelessness they talk about happens because they have exited earthly experience and tasted a bit of eternity. Heaven knows no time, and when we are closest to heaven, we know no time either.”

Visst låter det underbart? 

Men för att kunna nå dit så måste man ju våga utmana sig själv, att våga sträcka sig utanför sin egen bekvämlighetszon.  För då känner man ju verkligen att man lever! Och även om det kan vara skrämmande så växer man ju och utvecklas.

Sedan tänker jag att det återigen blir så tydligt för mig att jag verkligen längtar efetr att lägga min tid på saker som har betydlese, och som har mening. 

Jag vill inte bara låta dagarna rulla på utan jag vill leva ett helhjärtat liv hur det än ser ut. Livet är för kort för att låta det bli monotont och stagnerat.

Att få leva i Flow betyder att leva på djupet, leva helhjärtat, vara engagerad och att söka tillfällen och saker att göra som har betydelse och får betydelse…något som i mitt liv fångar mitt hjärta…  och som för dig i ditt liv, fångar ditt hjärta. Det livet vill Gud att vi ska ha.

Henrys råd är att:

·      Engagera dig och involvera dig fullt ut i det du gör så att du känner att du investerat ditt liv i det du gör.

·      Välj sedan aktiviteter i ditt liv noga så att det du gör är något som engagerar dig fullt ut.

I Bibeln står det så här:

”Och du, min son, Salomo, lär känna din fars Gud och tjäna honom helhjärtat och villigt, ty Herren rannsakar alla hjärtan och känner alla tankar och uppsåt.”

1Krön 28:9

Gud vill att vi ska få blomstra som människor och det kan vi göra när vi väljer att göra meningsfulla saker på ett helhjärtat sätt.

 

Så för min egen del vill jag försöka att sträva efter att göra så mycket som möjligt i mitt liv på ett helhjärtat sätt…jag vill utmana mig själv till att inte bara ”sitta av” tiden utan att leva ett engagerat liv fullt ut…Jag vill fråga Gud vad Han har på gång framöver för mig?

Det kanske innebär att jag bara är mer närvarande i det jag redan håller på med eller så kanske det innebär något helt nytt…

Men det fantastiska är att i det helhjärtade, när vi upplever ”Flow”…då upphör liksom tiden och vi får smaka lite på evigheten.

Det vill jag uppleva mera av.

Ha en bra helg!

 

Kommentera här: