Man får jobba på att vara lycklig...

Man får jobba på att vara lycklig…

Vissa dagar vaknar jag och är väldigt lycklig, andra dagar är det inte alls så. De dagarna får jag liksom jobba på att vara lycklig.

Men jag tycker om tanken av att jag faktiskt kan påverka om jag är lycklig eller inte.

Med det sagt, så är det ju viktigt att förstå att människor som lider av sjukdom och depression inte alltid har kraft att jobba på att bli lyckliga utan behöver professionell hjälp för att må bättre. I sådana lägen kan man inte ”jobba på” att  vara lycklig själv.

Men om man inte har de problemen så finns det enligt Dr Henry Cloud faktiskt en stor möjlighet för oss att bli lyckligare bara vi är villiga att arbeta på det.

I Bibeln står det så här:

”Ge inte efter för slöhet och likgiltighet, utan ha dem som förebild, som genom sin tro och sitt tålamod får del av allt som Gud har lovat dem.” (Heb 6:12)

Men vad är det då som människor gör för att bli lyckliga eller lyckligare?

Jo, det finns några saker som lyckliga människor verkar investera sin tid på att göra.

* Man bygger relationer och gemenskap

* Man strävar efter att utvecklas och växa

* Man sätter upp mål för sitt liv.  Fysiska mål, ekonomiska, yrkesmässiga, mål gällande sin fritid, olika        typer av mål som man strävar mot.

* Man hjälper andra människor och hittar olika sätt att ge på ett meningsfullt sätt av tid engagemang och    resurser.

* Man vårdar och när sitt andliga liv genom bön, Bibelläsning m.m.

* Man motionerar och tar hand om sin fysiska hälsa.

* Man lever och praktiserar tacksamhet gentemot Gud och andra människor.

* Man ägnar sig åt aktiviteter som man älskar, finner det man känner passion för och ger det tid.

* Man låter sig utmanas och utvecklas.

* Man arbetar aktivt för att lösa problem och konflikter i relationer eller inom sig själv, och gör det som behövs för att helande ska kunna ske.

Lyckliga människor är engagerade i livet och strävar efter att nå sina drömmar.

För mig är det en uppmuntran att se att jag har väldigt mycket utrymme att påverka om jag är lycklig eller inte.

Och frågan för mig blir, vad är det som jag faktiskt lägger min tid på?

Ibland är det svårt att komma igång, men då är det en väldigt bra idé att göra något tillsammans med en vän så att man kan stötta varandra.

Just nu försöker t.ex. jag att komma igång och träna igen. Det är ju ett typexempel på att det går så mycket lättare om man kan göra det tillsammans med någon annan.  Så promenera gör jag med Monte, min man, och simma gör jag med mina döttrar.

Om det bara hängde på mig så skulle det inte alls gå så bra…det är jag helt övertygad om.

Och så tänker jag att för att komma igång så kan jag ju inte förvänta mig att allt förändras på en enda gång, utan att man får ta små steg i rätt riktning...Hitta de små sakerna i vardagen som gör mig lycklig.

Ibland äter jag lunch med någon vän, det ger mig väldigt mycket…

Idag gick jag en promenad och stannade upp och såg blåsipporna  som växer längs skogsstigen där jag gick, och det gjorde mig lite lyckligare det med. 

Ibland är lycka för mig att ringa en vän eller att få ett sms av någon som säger något uppmuntrande. Det kan vara så många olika saker.

Jag vill försöka göra små saker varje dag, som leder fram mot glädje och lycka, för jag

tror att man kan bygga på det över tid, mer och mer.

Sedan vet jag att alla dagar inte bubblar över av glädje, men jag tror att om jag strävar efter av vara lycklig, då har jag också mera kraft att orka de dagar när livet känns allt annat än lyckligt.

För lycka för mig är inte att jag har en massa saker, utan att jag faktiskt fått ett liv som är en gåva från Gud som jag fått att förvalta och leva tillsammans med Jesus.

Det livet vill jag leva fullt ut så länge jag har det här på jorden.

Jag tycker verkligen om Bibelordet från Hebreerbrevet där det står;

”Ge inte efter för slöhet och likgiltighet, utan ha dem som förebild, som genom sin tro och sitt tålamod får del av allt som Gud har lovat dem.” (Heb 6:12)

Gud har gett oss löften om livet, men Han förväntar sig också att vi gör det vi kan.

Så min utmaning till mig själv och till dig som läser det här är:

Gör åtminstone en sak varje dag den kommande veckan som ger dig glädje. Det behöver inte vara något fantastiskt och stort…kan vara något litet…men gör något, och släpp in lite mer lycka och glädje i ditt liv.

Det ska jag göra…vi hörs!

Kommentarer:

1 Anonym:

Tack igen för allt du delar med dig i din blogg - där känner jag att jag får tänka efter o vara lite kritisk mot mig själv men även tacksam för att jag nog kan göra lite o göra mer. Kram

Svar: Tack för dina vänliga ord.
Jag tror att det är bra att reflektera över sitt liv och viktigt att samtidigt vara snäll mot sig själv.
För min egen del tänker jag att jag har mycket att arbeta på i mitt eget liv, men att det är uppmuntrande att se att jag faktiskt kan förändra saker till det bättre om jag är villig att jobba på det. Hoppas att det kan vara en uppmuntran för dig också. Och så har vi ju en god Gud som hjälper oss på vägen.
Allt gott önskar jag dig,
Marica
Marica Reid

Kommentera här: