Julen för mig...

 

Så är det dags igen. Julen är här, med allt det roliga och vackra…och allt det svåra och jobbiga.

Den här Julen verkar det som om de nya Julsångerna fokuserar på allt elände som finns omkring oss i samhället… det svåra som ensamhet, lidande och fattigdom.

Jag tänker att det är precis det som Julen handlar om…men inte för att stanna där i allt det smärtsamma…

Utan jag tänker att där har vi anledningen till hela Julen.

Just därför att jorden är fylld av ensamhet, lidande, trasighet och fattigdom så valde Jesus att lämna sin härlighet i himlen.

Han valde att bli människa och födas i enkelhet för att  ingen någonsin ska behöva leva i ensamhet…gå igenom lidande ensam…Han kom för att han älskar oss och vill att vi ska få lära känna Honom…Han som själv är Gud!

Han bara kunde inte låta bli! Han valde att göra något åt allt elände…det var bara Han som kunde göra det en gång för alla.

Det är så fantastiskt tycker jag!

Jesus blev och är människa och Han är och förblir evigt Gud!

Många gånger glömmer vi hans mänskliga sida…vi låter Honom ligga i krubban, men har svårt att tänka oss att Han hade samma behov som alla små barn med blöjbyten och någon som vaggar till sömns och tröstar när man ramlat och slagit sig. Ibland har vi svårt att ta in att Han faktiskt delat och delar den mänskliga upplevelsen med oss i det vardagliga livet.

Jesus föddes in i fattigdom av en tonårsmamma, in i en komplicerad familjesituation.

Jesus blev tidigt ett flyktingbarn. Han följde sin kallelse även om hans familj inte förstod riktigt vad det var han gjorde förrän efter att han dött.

Det var kärleken till dig och mig som drev Jesus till att göra det han gjorde, med början i ett stall i Betlehem en Jul för så länge sedan.

Jesus förstår hur det är att vara fattig, flykting, missfärstådd, ha knepiga relationer i familjen…

Han var en människa som du och jag…tyckte om fester, men också om att vara för sig själv när allt omkring blev för mycket.

Han förstår våra liv som människor, det vi kämpar med och bär på därför att han själv blev människa…han skrattade och grät, precis som vi gör.

Därför kan vi närma oss Gud och veta att han faktiskt förstår oss…

Han ser inte bara det vi går igenom, han känner det vi känner.

Julen för mig handlar om tro på en kärleksfull Gud… på Jesus…som kom hit  till jorden för alla människors skull. En tro på att genom det Jesus gjorde på korset så har det goda vunnit över det onda i vår värld, och att en dag så ska vi få se det fullt ut.

Julen för mig handlar om ett hopp om att någon som är mycket större än mig och dig är den som håller världen i sina händer. Ett hopp om att rättvisa ska skipas en dag…och att allas tårar ska torkas en dag…att all sjukdom ska försvinna…att kärleken ska övervinna allt…och att det en dag blir fred och frid som råder.

Julen för mig är kärlek och ljus tack vare Jesus och att han kom hit till oss på jorden.

Han älskar alla och eftersom han först har älskat oss…så kan vi också älska  varandra.

Det är Julen för mig.

Så där de nya julsångerna slutar i det svåra…där vill jag inte bli kvar, jag vill motiveras att göra något istället.

För även om jag önskar att allt redan nu var så mycket bättre, så tror jag att en dag blir det bra tack vare Jesus.

Till dess får vi, du och jag, med Hans hjälp arbeta för att kärlek ska vara svaret istället för hat…verka för att  fred och försoning och respekt ska kunna bli möjlig.

Vi får komma med kärlek, hopp och tro och verka för rättvisa och för en bättre värld!

Jag har mött så många människor den senaste tiden som verkligen vill göra det, och det tycker jag är fantastiskt!

Jag önskar dig en riktigt God Jul fylld av tro, hopp och kärlek!

 

 

 

Kommentera här: