Lyckliga människor är tacksamma...

Ibland är man med om något, ett kort ögonblick eller en händelse som värmer hjärtat, och man fylls av tacksamhet och önskar att man kunde få tiden att stanna upp… att man kunde frysa ögonblicket.

Vår svärson David beskrev den känslan som pappa till Elliot och Elvira…en kram från små armar, en liten killes hand som man får hålla, en liten tjej som vill flyga som ett flygplan till förskolan.

Förutom att tacksamhet är en skön känsla så gör tacksamhet något väldigt bra i våra liv.

I sin bok ”The Law of Happiness” skriver Dr Henry Cloud att när man forskat kring vad det är som gör människor lyckliga så har det visat sig att tacksamma människor är lyckliga.

Människor som är tacksamma och som uttrycker tacksamhet regelbundet har tydligt högre nivåer av lycka än de som inte gör det.

Och Gud säger gång på gång till oss att vi ska vara tacksamma. Så har Han tänkt att det ska vara, för då mår vi bra, och världen blir en bättre värld att leva i.

 Kung David skriver så här i den del av Bibeln som kallas för Psaltaren,

”Därför skall min själ lovsjunga dig utan att tystna.

Herre, min Gud, jag vill tacka dig för evigt.” (Ps 30:12)

”Då skall jag tacka dig i den stora församlingen, bland mycket folk skall jag prisa dig.”

(Ps 35:18)

Kung David uttryckte tacksamhet. Det gör oss gott. 

Och forskningen håller med. När vi är tacksamma och när vi uttrycker tacksamhet till andra, då bli vi lyckligare.

Det har visat sig att människor som uttrycker tacksamhet inte bara är lyckligare utan de har också mer energi, mer positiv syn på framtiden och de är till och med friskare än de som inte uttrycker tacksamhet. De har också mindre känslomässiga och psykiska besvär.

(Och som alltid finns det undantag).

Det visar sig också att tacksamma människor har det lättare i relationer och tenderar att vara mindre materialistiska.

Visst låter det som en typ av människa som man vill umgås med och som man själv skulle vilja vara?

Och det fina är att man kan lära sig att visa tacksamhet, och öva sig på att ge tacksamhet större plats i ens liv, så att man kan få del av det positiva som tacksamhet ger.

Studier har visat att när människor får strukturerade övningar kopplade till tacksamhet – som att skriva ner i en dagbok saker som man är tacksam för, eller att ringa eller besöka någon och uttrycka tacksamhet till dem för något – då blev de lyckligare.

Och det här är ju bara ännu ett exempel på att om vi följer Guds plan för våra liv, då fungerar våra liv bättre.

När vi är tacksamma då förändras till och med kemin inom oss på ett positivt sätt jämfört med om vi är missunnsamma och avundsjuka.

Så Dr Cloud säger att , ”Likt alla föräldrar, säger Gud till oss att vi ska göra saker

som är bra för oss. Det är helt enkelt den andliga motsvarigheten till

att säga ”Ät dina grönsaker. Det är bra för dig”.”

Gud vill också att vi ska tacka Honom under alla omständigheter.

Så här skriver Paulus i Bibeln,

”Och tacka Gud under alla livets förhållanden. Detta är Guds vilja med er i Kristus Jesus.”

(1Tess 5:18)

Det låter kanske helt galet för någon som kämpar med något svårt och smärtsamt just nu? Ska man tacka för det i livet som är lidande och elände?

Nej, det tror jag verkligen inte!

Det är inte de svåra omständigheterna som jag ska vara tacksam för, men det finns annat. Minns ni att det bara är 10% av vår lycka som kommer från våra omständigheter?

 

Hur det än ser ut i livet så behöver vi öva oss på att vara tacksamma, för det hjälper oss att fylla gapet i våra liv under de tider i livet då våra omständigeheter får oss att uppleva oss som lyckliga eller olyckliga.

För det är ju så att även då livet rullar på bra så upplever många att de ändå är olyckliga.

Deras inre liv är inte ”god form” trots att de lever ”det goda livet”.

Men tacksamhet kan hjälpa vårt inre liv att hitta en riktning för att kunna nå ett lyckligare liv.

Tacksamhet hjälper oss också från att hamna i ett mönster då vi tänker att världen, vi själva och andra antingen är ”enbart goda” eller ”enbart onda”.

När vi drabbas av svårigheter, dåliga omständigheter eller besvikelser, då kan vårt humör stabiliseras och vi kan må bättre om vi uttrycker tacksamhet, menar Dr Cloud.

Det är ju inte våra omständigheter som gör oss lyckliga, utan det har ju att göra med vem vi är och vad vi gör.

I livet möter vi alla medgångar och motgångar, det går upp och ner, så vi ska inte räkna med att våra omständigheter ger oss lycka.

Istället är det din och min relation till Jesus, våra relationer med andra människor, och det vi väljer att göra i livet som får vara bränslet för hur vi känner oss, inte vad som händer runt omkring oss.

Så hur gör man? Hur  kan man öva sig på att bli mer tacksam och på att visa tacksamhet?

 

Så här säger Dr Cloud,

·      Känn in din känsla av tacksamhet. Låt den fylla din själ och ge dig lyckliga känslor och låt den få öka ditt välbefinnande.

 ·      Sätt sedan ord på din tacksamhet. Skriv ner dem. Säg dem högt. Anteckna ner det du är tacksam för i en anteckningsbok. Forskningen har visat att bara att ha en ”Tacksamhetsdagbok” i sig själv kan förbättra ditt humör och få dig att känna dig mindre nedslagen.  Lycka följer tacksamhet.

 ·      Uttryck din tacksamhet till Gud och andra människor. Berätta för dem vad de betytt/ betyder för dig eller vad de gett dig som gör dig tacksam. Berätta vad du är tacksam för i livet. Hälsa på någon och uttryck din tacksamhet, skriv ett brev eller ett kort, ring någon eller träffa någon på ett fik och uttryck din tacksamhet. Berätta för dem hur tacksam du är för att just de är,  eller har varit en del av ditt liv.

För min egen del så vill jag att det ska bli en vana i mitt eget liv att uttrycka tacksamhet. Jag vill att det ska bli något som får växa mer och mer i mig för var dag som går.

Ibland känner jag mig inte så tacksam, men om jag zoomar ut och lämnar omständigheterna bakom mig, då ser jag att jag har så mycket att vara tacksam för både när livet känns på topp och de gånger då livet är en utmaning. Jag brukar skriva ner tre saker som jag är tacksam för i min dagbok...för mig gör det faktiskt skillnad och det har hjälpt mig att se vad jag faktiskt har, även de dagar när jag inte känner mig som den mest tacksamma personen i världen.

Så under veckan som kommer ska jag sätta som mål att tacka 3 personer för något som de betyder för mig, eller har gjort för mig i mitt liv. Vem kan du tacka? Du kanske också vill tacka någon?

Det fantastiska är ju att om vi gör det här så kommer personerna som får ett tack bli välsignade och känna sig uppmuntrade och uppskattade, och du och jag kommer att få känna oss lyckligare på köpet!

Precis så har ju Gud tänkt att det ska vara! Han vill oss så väl!

Och Jesus har gett oss det mest fantastiska som vi någonsin kan få!

Han har gett oss villkorslös kärlek, nåd, förlåtelse, hopp och ett evigt liv om vi tar emot honom i våra liv!

Det är verkligen något att vara tacksam för!

 

 

 

Kommentera här: