Flytta till U.S.A.

Det gjorde jag för 39 år sedan efter att Monte och jag gift oss i Sollentuna. Jag minns första morgonen när jag vaknade i vårt hus i Denver. Under några ögonblick visste jag inte var jag var. Tiden innan vår flytt hade varit intensiv med bröllop, packning och själva resan till mitt nya hemland. Efter en liten stund, den där första morgonen insåg jag förstås var jag var och jag insåg också att ett helt nytt liv hade börjat för mig. Allt var nytt, språket, platsen, hemmet, vänner, allt var nytt. Det var många saker som jag behövde lära mig. För mig var det en ny värld. Det var på samma gång spännande, roligt och skrämmande.
 
När jag läser 1 Petrus brev 2:11-17 så tänker jag att det var nog så de som först läste Petrus brev kan ha upplevt det han skrev. Petrus hade ju tidigare beskrivit det nya livet som de hade fått i Jesus och som vi som tror på Jesus har i Honom. Han beskrev att de och vi är Guds nya tempel. Något nytt hade kommit. Ett nytt liv hade börjat. De var den del av en ny värld, och vad skulle det då innebära måste de ha undrat?
 
Petrus drar inte ut på det hela utan han börjar genast förklara vad det nya livet handlar om. Det kan vara lätt att tänka att det enda Petrus gör är att moralisera, men jag tror inte att han är ute efter att skriva en lång lista över allt vi inte får göra. Jag tror att han pekar på att livet tillsammans med Jesus får konsekvenser i våra liv. Under våra ”vanliga liv” finns vårt ”sanna liv”, livet i Kristus. Det livet lever vi för att visa vem Gud är och vad Han har gjort. Vi är menade att peka på Honom. Visa vägen för andra så att de också kan få möta Gud.
 
Något som jag tycker är så bra är att Petrus skriver att vi ska hedra alla. I en engelsk översättning står det att vi ska respektera alla, det är viktigare än någonsin i vår tid. Vi är kallade att leva ett nytt liv i Kristus och vi får ta emot det som en gåva av nåd. Vårt uppdrag är att berätta om Jesus för andra och att leva våra liv tillsammans med Honom. Det livet är något helt fantastiskt. Ett liv som håller att leva och dö på. Ett liv i frid med Gud, inte tråkigt utan väldigt spännande.
 
Blir det nya livet alltid lätt och problemfritt? Nej, Gud har aldrig sagt att våra liv ska vara lätta, men Han har lovat att alltid vara med oss. I en värld där ensamhet för många miljoner människor är det största problemet, är det här verkligen goda nyheter. Dessutom är det sant.
 
Vi ska möta alla människor med respekt och kärlek och visa på en väg som leder till det nya livet, livet i Kristus. Du kanske känner dig lite som jag gjorde den där första morgonen i Denver? Du möter det nya livet med förväntan och ser det som en stor utmaning på samma gång. Jag tror att det är när vi vågar ge oss ut på okänd mark som vi ofta växer som mest.
 
Min utmaning till mig själv och till dig som läser det här är, våga ta nästa steg i livet tillsammans med Jesus! Han är alltid med dig och mig och äventyret som är våra liv tillsammans med Honom har bara börjat!

Kommentera här: