Jag har smitit undan värmen och gått in i en bastu.

Här i Finland har vi det väldigt varmt och soligt. Det är härligt, men också lite jobbigt, i alla fall för mig och vårt lilla barnbarn Cassie.

På vårt sommarställe här på Vikarholmen finns det flera små stugor.

En av de stugorna är en bastu som min mamma ritade och lät bygga för många år sedan.

I den stugan har jag gömt mig för värmen en liten stund.

När bastun skulle byggas var det som för alla byggnader, det behövdes ett ramverk för vad man kunde bygga och en ritning innan man kunde börja själva bygget.

När jag läst Petrus första brev i Bibeln så är det lite så i början av det brevet också.

Teologen N.T. Wright skriver i en av sina kommentarer att de första nio verserna av Petrus första brev är ramverket för vad Petrus vill säga i resten av sitt brev.

Han menar att vers 1-2 beskriver bredden. Vers 3-5 beskriver höjden och vers 6-9 beskriver djupet.

Petrus skriver sitt brev till ”främlingarna” som då levde i det som vi  idag kallar Turkiet.

De  var inte främlingar därför att de flyttat till ett främmande land, utan därför att de hade ett dubbelt medborgarskap. De var medborgare på jorden, men också i Guds nya värld, som för en tid är fördold, men som Han en dag ska visa för alla.

Vers 1-2 beskriver bredden av vad vi kristna är. Vi är främlingar, utvalda, helgade av Anden, bestämda till lydnad och rening med Jesu Kristi blod.

I vers 3-5 beskriver höjden,  vårt hopp.

Universums Gud har fött oss på nytt  till ett levande hopp genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda. Och Petrus säger att vi har fått ett arv som aldrig kan förstöras. Ett arv som väntar på oss i himlen.

Vers 6-9 beskriver djupet. Där talar Petrus om hur lidandet vi går igenom, en dag kommer att bytas i lovprisning av Gud.

Höjden i ramverket för det Petrus skriver om är vårt eviga hopp, det är ju något helt fantastiskt!

Det handlar om Guds stora barmhärtighet.

Det handlar om att Gud är vår far, en god far. Det betyder faktiskt att det inte spelar någon roll vilka våra föräldrar var eller är på jorden. För genom det Jesus gjorde på korset så är Gud själv nu vår Far.

Den som tar emot Jesus blir en del av ett nytt folk. Ett nytt liv föds inom oss när vi tar emot Jesus i våra liv, därför att ett nytt liv har fötts i världen genom Jesu uppståndelse från de döda. Den uppståndne Jesus är början på det nya som en dag kommer fullt ut! WOW!

N.T.Wright skriver; ”Att bli en kristen betyder att det Gud gjorde för Jesus på Påsken, det gör Han också för dig i djupet av din varelse.”

Du och jag får leva här på jorden med ett levande hopp om vad som skall komma en dag.

Just nu är det som en tunn gardin mellan världen vi lever i och den som en dag ska komma.

Man kan ju fundera på hur allt hänger ihop, det som var,  är och ska komma.

Jag tänker en hel del på del i min familj som gått före in i evigheten när jag är här på Vikarholmen.

Här i Finland är vi inne på den femte generationen som firar semester på samma ställe.

Jag kan i minnet fortfarande se min mormor, bror och pappa komma gåendes över tomten, nere vid sjön eller sittandes på klipporna.

En dag ska vi ses igen. En dag.

Men, till dess ska jag leva mitt liv här på jorden, med dubbelt medborgarskap i

Sverige och i Guds nya värld som redan är här, men ännu inte.

Något fantastiskt  Petrus skriver är att Gud har fött oss till ett arv som inte kan förstöras och som väntar på oss i himlen.  Och så skriver Petrus att; ”Guds makt beskyddar er genom tron fram till den frälsning som finns beredd att uppenbaras i den sista tiden.”

Med andra ord; Gud bevarar och skyddar ett arv för dig och mig, och Han beskyddar och bevarar samtidigt oss för det arvet!

För mig ger det en stor, stor trygghet i livet.

 

 

 

Kommentera här: