Ord har makt och betydelse.

När jag funderat över Guds Ord och den enorma kraft och makt som finns i Guds Ord, så har jag också tänkt på hur betydelsefulla våra ord är människor emellan.

Min svärmor blev 97 år gammal. På bilden från 2008 ser du henne omgiven av vår familj när vi var och hälsade på dem i Californien. Hon dog för ett par år sedan, men många gånger under sitt liv, berättade hon för mig vad som hände henne en dag i skolan när hon gick på lågstadiet.

Klassen skulle framföra några sånger och fröken frågade barnen om någon ville sjunga solo.

Entusiastiskt räckte då lilla Marie (min svärmor) upp handen för att hon ville så  gärna få sjunga.

Då sa hennes lärare,” Men Marie, du vet ju att du inte kan sjunga.”

Min svärmor glömde aldrig de orden och hela sitt liv trodde hon att hon inte kunde sjunga.

Ord är så viktiga. Ord kan såra, begränsa och förminska oss.

Ord är märkliga ting i vår tid. Nu  behöver vi ju inte ens möta människor för att ha en intensiv konversation eller vara arga och osams.

Allt som behövs är att vi skriver med versaler. Hur märkligt är inte det?

Men ord kan också stärka, bekräfta och sätta oss fria.

Förra veckan fick jag ett sms av en vän. Hon delade ett par Bibelord med mig och sa att när hon läst de här Bibelorden flera gånger den senaste tiden så hade hon tänkt på mig och församlingen. Det var Bibelord som jag fått ta emot som en hälsning tidigare i våras när jag gick igenom en period då jag funderade mycket på framtiden. Det hade hon ingen aning om.

Hennes hälsning och Bibelorden bekräftade något för mig och stärkte och uppmuntrade mig.

De var ord som gav  inspiration, hopp, liv och glädje.

Jag tror att vi alla kan komma ihåg då någon sagt något till oss som påverkat oss långt mer än de själva kan ha anat. Ibland kan det någon säger förändra hela inriktningen på en annan persons liv.

Man kan kalla det för ett ”livsavgörande ögonblick” eller ”a defining moment”, då någon säger något om gör ett stort avtryck i en annan människas liv som får konsekvenser.

Som kristen, fylld av den Helige Anden, kan vi få uppleva att Gud viskar något inom oss som är en hälsning till en annan person. Jag tror att det var det som hände när min vän sms:ade mig förra veckan.

 

Tänk att få förmedla en hälsning från Gud till en annan människa!

 

Jag tänker att många gånger stannar vi vid att tänka goda tankar om varandra.

Det är kanske lite svenskt.

Men, tänk om vi istället skulle våga säga det goda vi tänker om någon till dem?

Det kanske förändrar allt i den människans liv.

Vad det gäller att dela det vi upplever att Gud viskar inom oss till någon annan så kan det kännas lite svårare.

Ofta får man tankar som; ”Men inte kan väl Gud tala till mig? Inte kan väl Han använda mig? Jag har säkert bara hittat på det här själv”.

Men min uppmuntran till dig och mig själv är att våga i alla fall. Du kan göra som min vän gjorde. Säg, ”Jag upplever att det här kan vara en hälsning till dig, men du får pröva det”.

I Bibeln står det att vi ska pröva det vi får höra någon säga som en hälsning från Gud.

Gud säger till exempel aldrig något som inte överensstämmer med Hans karaktär eller Hans Ord, Bibeln.

 

Men tänk om just du har nycklarna som kan få någon att våga se något inom sig som annars bara skulle rinna ut i sanden? Tänk om du är den som kan komma med en uppmuntran eller utmaning som någon bara väntar på att få? Det kan förändra och betyda allt för någon.

 

Ord är så betydelsefulla, dina ord och mina ord gör skillnad. Vi kan använda dem för att  såra eller hela, bygga upp eller riva ner, stärka eller försvaga, begränsa människor (som för min svärmor) eller sätta människor fria. Ord kan bära med sig hat eller kärlek, så ut hopplöshet eller ingjuta hopp.

 

Min bön för mitt liv är att jag ska vara både försiktig och modig med mina ord, ledd av den Helige Anden när jag möter människor och att jag ska vara snabb att be om förlåtelse när jag gjort eller sagt något fel. För det blir ju inte alltid rätt, i alla fall inte för mig.

 

Låt oss använda våra ord för det goda och be den Helige Ande om hjälp både att höra och göra det Han vill att vi ska göra och säga.

Jag tror att det skulle förvandla vår omgivning till det bättre och jag tror att det skulle göra människorna i vår närhet och vår värld väldigt gott.

 

 

 

Kommentera här: